Přeskočit na obsah

Otevřený dopis Platformy pro zdravý stavební zákon prezidentovi a zástupcům vlády

Česká komora architektů si jako samosprávná organizace velice dobře uvědomuje, že je jedním z jejích hlavních poslání obhajovat zájmy svých členů a smysluplné nastavení (nejen) legislativních podmínek, ve kterých musejí pracovat.

1. 8. 2024

I proto byla ČKA již v červnu 2022 zakládajícím členem Platformy pro zdravý stavební zákon, která již více než dva roky sleduje a snaží se věcně a smysluplně korigovat novely stavební legislativy.

Netřeba asi zdůrazňovat, jak velké znepokojení aktuálně cítíme v souvislosti s překotným zavedením digitalizace stavebního řízení, resp. se spuštěním Portálu stavebníka. Určitě souzníme s myšlenkou digitalizace, avšak způsob jejího nastavení bez pilotního provozu a bez možného souběhu s dřívějším způsobem podávání žádostí byl mírně řečeno nešťastný. Na tuto situaci jsme upozorňovali několikrát v předstihu, současný neútěšný stav ohledně Portálu stavebníka nás však přinutil k sepsání otevřeného dopisu, který jsme adresovali ministru pro místní rozvoj Ivanu Bartošovi 23. 7. 2024. Dlužno říct, že v posledním týdnu se zástupci ČKA MMR intenzivně jedná a snaží se vypořádat předložené připomínky.

Je jasné, že takto výrazné selhání v systému stavebního řízení se dotýká nejen architektů a stavebníků samotných. Společně se Svazem podnikatelů ve stavebnictví, Asociací developerů České republiky a Sekcí územního a regionálního rozvoje Hospodářské komory se proto v rámci Platformy pro zdravý stavební zákon připojujeme k otevřenému dopisu adresovanému prezidentovi, premiérovi, ministru pro místní rozvoj, ministru dopravy a také ministru obchodu a průmyslu. Rádi bychom zdůraznili, že se nejedná o politickou, nýbrž o ryze odbornou a praktickou záležitost, a pevně věříme, že tím přispějeme k nalezení efektivního řešení celé situace, tak jako jsme ze své praxe zvyklí.

Otevřený dopis ke stažení zde.